dilluns, 21 de febrer del 2022

Ortografia/ortografía

 

CURS 2020-2021





DICTAT 29 de setembre


DICTADO 6 de octubre





DICTAT PREPARAT PER AL 13 D'OCTUBRE


DICTADO PREPARADO PARA 20 DE OCTUBRE

 
DICTAT PREPARAT PER DIMARTS 27 D'OCTUBRE

Crec que el germà de la mare que més ens agradava, de petits, era l'oncle Guillem. I no era només perquè fos molt amable, sinó també perquè viatjava més que tota la família junta. Cada vegada que tornava dels seus viatges ens portava regals i ens explicava si l'avió era gran o si havia tingut problemes durant l'embarcament. Sempre l'escoltàvem amb els ulls oberts i li demanàvem fent cara de bons nens que ens deixés acompanyar-lo.

Punxa damunt de les paraules en blau, entraràs a una pàgina on el dictat està de manera oral.



DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 3 DE NOVIEMBRE.



DICTAT PREPARAT PER AL DIMARTS 10 DE NOVEMBRE.

Astèrix el gal és un personatge de ficció i una sèrie de còmics, creat pel dibuixant Albert i el guionista René, al numero 1 de la revista francesa publicat el 29 d'octubre de 1959.
 Els seus àlbums s'han traduït a moltes llengües, incloent el català, el llatí i el grec antic. És probablement el còmic francès més popular del món. Les aventures tenen sempre com a punt de partida un llogaret de la Gàl·lia romanitzada els habitants del qual, posseïdors d'una poció màgica que els fa invencibles, són inútilment assetjats pels romans. Com a protagonistes, a més del guerrer Astèrix, tenen tot una sèrie de personatges que es repeteixen en tots els episodis com és Obèlix, l'amic d'Astèrix o el seu gos Idèfix.

DICTADO PARA EL DÍA 17 DE NOVIEMBRE.

En Mortadelo y Filemón, agencia de información, Filemón es el jefe de una agencia de detectives y tiene a Mortadelo como empleado y único ayudante. Las primeras historias eran de una sola página en blanco y negro con seis filas de viñetas y seguían un esquema constante: alguien contrata los servicios de la agencia, pero al intentar cumplir la misión, se produce algún equívoco que resulta en un completo fracaso de ésta. El descubrimiento del equívoco terminaba generalmente en una persecución o en alguien desmayándose.

DICTAT PREPARAT DE VALENCIÀ PER AL 24 DE NOVEMBRE

Històricament, els personatges de les animacions de la Disney van ser dels primers a tenir còmics, revistes i altres productes derivats de les seves produccions televisives i de cinema, nascuts primer com a part de la publicitat promocional de la marca. Els còmics japonesos també nodreixen una gran indústria basada en la publicitat.
Des de fa aproximadament mig segle se celebren diversos tipus de trobades i actes, tant nacionals com internacionals, relacionats directament amb el món del còmic.

DICTADO PARA EL DÍA 1 DE DICIEMBRE.

Mafalda es el nombre de una tira de prensa argentina desarrollada por el humorista gráfico Quino, protagonizada por la niña, que se muestra preocupada por la humanidad y la paz mundial y se rebela contra el mundo.
Mafalda es muy popular en Latinoamérica en general, así como en algunos países europeos: España, Francia, Grecia e Italia. Ha sido traducida a más de treinta idiomas.




DICTAT PER AL DIA 15 DE DESEMBRE

Superlópez és un personatge de ficció i una sèrie de còmics creat per Juan.

El còmic neix l'any 1973, quan Juan López Fernández rep l'encàrrec d'una petita editorial de Barcelona, per a realitzar una paròdia de Superman. En un principi consta de 48 vinyetes de format apaïsat i en tinta negra. Però la seva creativitat va fer que desenvolupés un dibuix molt expressiu. Fou per tot això que posteriorment li arribà un nou encàrrec d'una gran editorial, i va saltar a la fama.








DICTAT PER AL 9 DE FEBRER

El colom i la formiga.

Obligada per la set, una formiga va baixar a un brollador i, arrossegada pel corrent, va caure a dins estant a punt d’ofegar-se.
Un colom veient que la formiga es trobava en una situació d’emergència, va baixar d’un arbre amb un branquilló i el va llençar al corrent, la formiga va poder pujar-hi al damunt i es va salvar.
Mentrestant, un caçador d’ocells es va avançar amb la seva arma preparada per caçar el colom. Ho va veure la formiga i el va picar en el taló, fent que el caçador deixés anar l’arma. Va aprofitar aquell moment el colom per aixecar el vol.

Sempre correspon de la millor manera els favors que rebis. Cal que siguem agraïts.


DICTADO PARA EL 23 DE FEBRERO

Los planetas son astros que giran alrededor de una estrella, el Sol. No tienen luz propia, sino que reflejan la luz solar.
Nunca están quietos; al contrario, tienen diversos movimientos. Los más importantes son dos: el de rotación y el de translación.

Por el de rotación, giran sobre sí mismos alrededor de su propio eje, es decir, rotan. Esto determina la duración del día de cada planeta.

Por el movimiento de translación, estos astros describen órbitas alrededor del Sol. Cada órbita es el año del planeta, y cada uno tarda un tiempo diferente en completar esa vuelta.



DICTAT PER AL DIMARTS 2 DE MARÇ

El llançament el 1957 del primer satèl·lit artificial, l’Sputnik 1, per part de la Unió Soviètica va accelerar la cursa espacial dels Estats Units, que el van interpretar com una amenaça, i es va concretar en la creació de la NASA, que va desenvolupar diversos programes espacials amb l’objectiu de posar un peu a la Lluna abans del 1970, un compromís adquirit pel president. Estava en joc el prestigi dels Estats Units, sobretot des que la Unió Soviètica va posar en òrbita l’abril del 1961 Iuri Gagarin, el primer home a viatjar a l’espai.






DICTAT PER AL DIMARTS 23 DE MARÇ






DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 4 DE MAYO








DICTAT PREPARAT (11 de maig de 2021)

















DICTADO 18 de mayo 




Mireia, es una persona que se caracteriza por su capacidad de lucha y por no rendirse nunca, es la referencia que la natación española estaba esperando desde hace décadas y se suma al elenco de deportistas femeninas que han destacado en los últimos años.





Características de Carolina Marín
 El estilo de juego de Carolina Marín se caracteriza por ser muy ofensivo, con potentes disparos zurdos y una gran capacidad para anticipar los movimientos de su contrincante.

Es una jugadora muy temperamental que celebra los puntos importantes con gritos y gestos aparatosos que sobresaltan y sobrecogen a sus competidoras, sobre todo a las asiáticas, tan modositas y tranquilas casi todas ellas.








DICTAT DIMARTS 1JUNY

 La població està establerta sobre una extensa planura encarada al litoral, envoltada per diferents serres per l'interior. 
Fins a l'any 1252, els seus habitants vivien al turó de la Magdalena, i es varen traslladar a la Plana eixe mateix any gràcies al permís atorgat pel rei Jaume I l'any anterior, data de la fundació de la ciutat, esdeveniment que encara es recorda amb la celebració de les Festes de la Magdalena, declarades el 2010 de festes d'Interès Turístic Internacional.

Les Columbrets es presenten com un dels petits espais insulars de major interès ecològic del Mediterrani. Estan formades per una sèrie d’illots i esculls situats a 30 milles de la costa de Castelló, uns 56 km, i reunits en 4 grups, als quals els dóna nom la major de cadascuna de les seves illes: l’Illa Grossa, que és l’única habitada, la Ferrera, la Foradada i el Carallot.














CURS 2021-2022



DICTADO PARA EL MARTES 5 DE OCTUBRE DE 2021

Eloy Moreno (Castellón de la Plana) es un escritor español conocido por la Autoedición y distribución propia de su primera novela El bolígrafo de gel verde.
Estudió Educación General Básica en el Colegio Público Virgen del Lidón y en el Instituto Francisco Ribalta de Castellón de la Plana, donde se tituló en Ingeniería Técnica en Informática de Gestión por la Universidad Jaume I. Y tras finalizar sus estudios universitarios estuvo trabajando en una empresa de informática hasta que aprobó las oposiciones a informático en el Ayuntamiento de Castellón de la Plana.
En diciembre del 2015 Eloy Moreno da vida a un pequeño proyecto que llevaba años en su mente y vuelve de nuevo a la autoedición con el libro "Cuentos para entender el mundo". El proyecto consiste en recuperar y reescribir antiguos cuentos populares que se han ido perdiendo con el tiempo y adaptarlos al lenguaje y situación actual. 




DICTAT PREPARA PER AL 19 D'OCTUBRE DE 2021

Hugh Michael Jackman (Sydney12 d'octubre de 1968) és un actor australià.

Va estudiar periodisme a la Universitat de Tecnologia de Sydney. Després de la seva graduació va estudiar art dramàtic a l'Acadèmia d'Art d'Austràlia, i immediatament va obtenir un paper a una sèrie de TV.

Ha fet diverses interpretacions, i ha participat cantant en l'obra La Bella i la Bèstia. Més tard, en les obres Oklahoma i en una producció de Sunset Boulevard. És el famós Lobezno de la trilogia X-Men, paper que l'ha convertit en un dels actors més cotitzats.




DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 2 DE NOVIEMBRE DE 2021






DICTAT PREPARAT PER AL DIMARTS 9 DE NOVEMBRE DE 2021










DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 18 DE ENERO DE 2022.










DICTADO PREPARADO PARA EL 25 DE ENERO.












LOS CORRALES DE COMEDIAS.
 



En su origen, los corrales de comedias eran verdaderos patios interiores de casas, en los que se había levantado un tablado (el escenario) y cuyos espacios se aprovechaban para alojar a un público variado. Las representaciones se hacían de día. ... Estos personajes podían ver la comedia sin ser vistos a través de celosías.
 
 El Corral de Comedias de Almagro está situado en la Plaza Mayor de esta ciudad manchega. Declarado Monumento Nacional el 4 de marzo de 1955, mantiene la estructura original de los Corrales de comedias del siglo XVII, probablemente por la continuidad de su uso como mesón.
 
El Corral de Comedias de Almagro es el único que se ha conservado intacto y en activo desde principios del siglo  XVII hasta nuestros días.
 
 














DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 8 DE FEBRERO






DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 1 DE MARZO








DICTADO PREPARADO PARA EL MARTES 15 DE MARZO





DICTAT PREPARAT PER AL DIMARTS 10 DE MAIG DE 2022








DICTADO PREPARADO PARA EL DÍA 24 DE MAYO.



A mí esto de los diacríticos no me resulta complicado. ¿Y a ti? Es fácil, ¿verdad? te aprendes la lista y punto. Si no te entra de una vez, lo haces por capítulos como en las series. Empiezas por unos cuantos, por ejemplo tres, y al día siguiente añades tres más. Así sin darte cuenta lo logras. Sí, créeme. Ya ves que intento convencerte, tú puedes. Y si no pregúntaselo a Manuel. Él se lo propuso y lo consiguió. ¡Ah! Ya sé, nos vemos a las cinco, tomamos un té o si prefieres un café y te echo un cable. No te dé pereza.